Екс-сътрудник на ЦРУ: САЩ хакнаха транспондера на украинския самолет, за да провокират Иран за ответен удар

Филип Джиралди, бивш специалист по борбата с тероризма и офицер от военното разузнаване на ЦРУ, е автор на статия в American Herald Tribune, в която твърди, че Съединените щати са извършили няколко кибератаки, едната върху иранската система за противоракетна отбрана, а другата върху обречения транспондер на украинския самолет.

Джиралди твърди, че иранският ракетен оператор е преживял естремална „намеса“, а транспондерът на полет 752 на украинските международни авиолинии е бил изключен няколко минути преди изстрелването на двете ракети «Тор», руско производство.

„Изключването на транспондера автоматично сигнализира оператора и електрониката на «Тор», че самолетът не е граждански, автоматично показва, че е враждебен. Операторът, който е бил специално информиран за възможностите за американските крилати ракети, веднага след това е стрелял“, каза той.

Джиралди допълни, че иранската ракетна система «Тор» е уязвима за хакване или „лъжа“. В същото време транспондерът на полет 752 е бил изключен, «за да създаде авиационно произшествие, което да бъде приписано на иранското правителство».

Според съобщенията Пентагонът е разработил технологии, които могат да подмамят вражеските радари с лъжливи и измамно движещи се цели, каза той.

„Същата технология, разбира се, може да бъде използвана за модифициране или дори маскиране на транспондера на граждански самолет, така че да се изпраща невярна информация за идентичността и местоположението. Съединените щати притежават възможностите на кибер и радиоелектронната война — да потискат и променят сигналите, свързани както на транспондерите на самолетите, така и на иранската противовъздушна отбрана. Израел изглежда има същата способност», каза Джиралди.

Иран заяви в сряда, че «вражеските саботажи» по време на удара върху самолета не могат да бъдат изключени.

Иранският бригаден генерал Али Абдолахи предположи, че Съединените щати хакнали системите за противоракетна отбрана, за да създадат впечатление, че полет 752 е приближаваща се ракета.

Президентът на Иран Хасан Рухани също обвини Съединените щати, че са отговорни за сваления самолет, като заяви: «Корените на всички скърби сочат Америка…»

В заключение, Джиралди заяви, че американската радиоелектронна операция за сваляне на гражданския самолет и след това обвиняване на Иран за това „включва целенасочено и щателно планирано събитие“ за създаването на „фалшив флаг“ и мотив за следващата световна война.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...