Докато Европа се търкаля в спалния вагон на незначителността, Путин направи Москва център на световната политика

Докато Европа се е потопила в дълбок сън и е поела към пълната загуба на значимост в геополитическите въпроси, Владимир Путин стана победител в международната арена, според журналиста от Handelsblatt Матиас Бругман. Москва отново се превърна в център на световната политика, поради факта, че главата на Кремъл пое рискове и предостави на Русия статута на световна сила.

Руският президент Путин станал геополитически победител, според кореспондента на Handelsblatt Матиас Бругман. Според него лидерът на Кремъл е поел голям риск и си е осигурил властта в страната, а също така се е утвърдил на световната сцена във външната политика.

В пиесата на Антон Чехов „Три сестри” Москва е място на надежди и стремежи. Днес руската столица отново се превърна в център на световната политика, пише Бругман. Думите на бившия американски президент Барак Обама, който нарече огромната държава регионална сила и по този начин обиди руския президент Владимир Путин, отдавна са забравени. Главата на Кремъл „изключително умно“ проправи пътя към статута на световна сила за своята държава.

Путин използва факта, че НАТО не е готово да сдържи сирийския «диктатор» Башар ал Асад, като организира безполетна зона над Сирия. Заедно с Иран Русия задържа Асад на власт. След «анексията» на Крим и «военната интервенция» в източна Украйна, Русия се превърна в истински «фактор на власт» в региона.

В Либия Кремъл държи всички карти, според Бругман, с помощта на „хиляди руски военни, разкола в Европа и нерешителността на САЩ“. Преди появата на руската авиация в Сирия в края на лятото на 2015 г. Русия практически не присъства в Близкия изток, припомня авторът на статията.

Поради разпадането на Съветския съюз, резкият икономически спад и затварянето на бившите военни бази в такива „васални държави“ като Куба или Виетнам, силата на Москва бързо намаля и от свръхдържава се превърна в геополитическо джудже. Путин обаче пое големи рискове, а който поема рискове, той печели, твърди изданието. Военните операции на Москва в разгара на икономическа катастрофа в началото не бяха популярни по цялата руска територия от Камчатка до Калининград.

Сега обаче Путин, който си гарантира властта с помощта на «перестройката» в страната, е на върха, продължава изданието. Играта му в Либия и Сирия ще се отплати напълно с петрола и западния капитал за възстановяването на страните от Близкия Изток. Сега, когато канцлерът Ангела Меркел се опитва да внесе мир в най-важните центрове на военните конфликти, тя заминава за Москва, а скоро ще трябва да пътува до Анкара все по-често, смята авторът на статията.

Според него онези, които заместиха царската и османската империи, разбират важността на геополитиката — за разлика от Европа. Европа вече не се движи към война, като лунатик, както беше през 1914 г., а „удобно се търкаля в спалния вагон на геополитическата незначителност“.

Търговските въпроси ще бъдат уредени от САЩ и Китай, геополитическите конфликти — от САЩ и Русия. А на Европа й е позволено само да доставя жертви от кризите и войните. Дойде време да се събудим, в заключение призовава европейците журналистът от Handelsblatt.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/kommentar-russlands-praesident-putin-macht-sich-zum-geopolitischen-sieger/25444156.html?ticket=ST-1400963-x0VAv22y5rQjYF1HLtV5-ap4

Коментари:

Зареждане ...