Върховният лидер на Иран ясно очерта позициите на страната

20 януари 2020-Нюз Фронт.

Върховният аятолах на Иран Али Хаменеи за първи път от 7 години насам изнесе проповед по време на петъчна молитва в Техеран.
Той говори за последните събития в Близкия изток и отношенията със Запада. Много интересни тези, които разкриват позицията на Иран и логиката на неговите аргументи и действия. Представяме основните акценти от проповедта му.

За Генерал Касем Сюлеймани.

«Съединените щати не посмяха да го срещнат лице в лице на бойното поле и затова страхливо го убиха на летището в Багдад с онези, които го придружаваха. Те направиха проблем за себе си, като убиха най-мощния борец срещу тероризма в региона. Мъченичеството на Сюлеймани се превърна в проява на божествената воля.

За трагедията с украинския самолет.

 

«Това е ужасяваща трагедия, която натъжи целия ирански народ. Ще направим всичко, за да не се случи това отново. Някои сили обаче се опитват да използват трагедията, за да хвърлят сянка върху Иран.»

За санкциите на Европа и САЩ.

«Успешно се борихме срещу анти-иранските конспирации и заговори на Великобритания, Германия и Франция. Тези три държави наведнъж подкрепиха режима на Саддам Хюсеин и му предоставиха химическо оръжие, което използваха срещу нас.

И днес те са страхливци, които могат да служат само като лакеи на Америка.
Веднага след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение, тези страни започнаха да говорят глупости и от самото начало предупредих, че не може да им се вярва и няма да направят нищо, освен да служат на САЩ. «

 

Относно преговорите със САЩ.

«Не може да има преговори със САЩ. Те винаги се смесват с лъжи и измами. Господа на масата и в същото време терористи на летището в Багдад. Това е чугунена ръка в кадифена ръкавица.»
За ракетните атаки на Иран по американските военни бази.

«Това е шамар в лицето на американската свръхдържава.
И фактът, че Иран може да направи това, потвърждава волята на Бог.»

За Доналд Тръмп.

«Той е клоун, който само се преструва, че подкрепя иранския народ. Всъщност той е готов да забие в гърба на Иран отровно острие .»

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...