Техеран: Твърдението на европейските сили, че Иран нарушава споразумението, е безпочвено

Иран обяви, че не е затворил «вратата за преговори» за разрешаване на споровете около ядреното споразумение със световните сили, информират «Ройтерс» и АФП.

 

Говорител на външното министерство заяви, че всяко следващо действие на Техеран за прекратяване на ангажиментите към сделката ще зависи от действията на другите страни.

Техеран остава в споразумението. Твърдението на европейските сили, че Иран нарушава споразумението е безпочвено, каза говорителят и добави, че «вратата за преговори» не е затворена.

Дали Иран допълнително ще намали ядрените си ангажименти, това ще зависи от другите страни и дали интересите на Иран са защитени в съответствие със сделката, поясни говорителят.

Говорителят отбеляза, че Ислямската република отхвърля предложението на президента Тръмп за нова ядрена сделка, тъй като подобно споразумение няма да има никаква стойност.

В същото време стана ясно, че външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф ще пропусне Световния икономически форум тази седмица, след като организаторите промениха събитието, в което той планираше да участва.

Ежегодният форум ще започне в швейцарския курорт Давос в четвъртък.

Министерството на външните работи на Иран отбеляза, че Зариф е щял да участва, след като е получил лична покана.

Те промениха първоначалната програма за него, програмата, която беше съгласувана, излезе нещо друго. Това пътуване за съжаление няма да се осъществи, съобщи говорител на ведомството на пресконференция в Техеран.

Форумът ще продължи четири дни.

Но отсъствието на Зариф означав, че няма да има среща между ирански представители и президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи News.bg.

 

Коментари:

Зареждане ...