«Строго секретно»: «Немците казваха на поляците, че идват не руснаци, а «азиатци с едно око», които колят

На 17 януари 1945 г. Варшава е освободена в резултат на настъпателната Висло-Одерска операция на съветските войски. Руското министерство на отбраната изпълни заповедта на Путин да спре да крие истината за изминалата война в архивите, за да предотврати изкривяването й от Запада.

Парад на немски и полски войски, 1938 г.

Ето поредният разсекретен документ от Министерството на отбраната на Русия:

Документът цитира думите на селянин от село Канчуг Станислав Алекшенски: «Вашите офицери и войници се държат културно и нямаме никакви претенции срещу вас.»

В политическото донесение се констатира: „Лондонското правителство свърши много работа тук чрез различни партии, но засега нямаме основание да твърдим, че се е ползвало със специална подкрепа и симпатия“.

След описание на многобройни примери на нацистките жестокости срещу местното еврейско и полско население и възхищение от бойната мощ на Червената армия от страна на поляците, съставителите на документа записват „изключително тежък раздор между украинци и поляци, засилван от германците по всякакъв начин“. В тази област на Полша живее значително украинско малцинство.

Никой не се опитва да лакира реалността в документа, който не е предназначен за широката публика. В него изрично се посочва, че „до известна степен има отрицателни настроения“, „много поляци се държат сдържано“, „оглеждат ни“.

Тук става дума предимно за „интелектуалци и представители на богатия елит“. Което, впрочем, е напълно естествено. В някои освободени райони икономическият живот бързо се възобновява, поляците продължават да бъдат предпазливи. Селяните, особено бедните, изгладнели оглеждат земята на помещиците…

Поглед от другата страна

В документа се вижда погледът и от другата страна — реакция на събитията от съветските бойци. Разказва редник Слонченко:

„Германската пропаганда представяше нашата армия като армия от разбойници. Германците казали на жителите, че идват не „руснаци“, а „азиатци“ с едно око на челото, които колят и ограбват всички жители».

А ето много любопитно наблюдение на сержант Борисов: „Бях по тези места в миналото, имаше негостоприемни хора, нито една добра дума нямаше да получите, но щом взехме да побеждаваме немците, веднага станаха добри“.

Следват още разсекретени документи, които ще ви представим в следващите статии.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...