САЩ смятат да инвестират 22 милиона долара в пропаганда с цел повишаване на украинската «демокрация»

20 януяри 2020-Нюз Фронт.

Американската агенция за международно развитие е готова да отдели повече от 22 милиона долара за пропаганден проект, който трябва да помогне за увеличаване на „устойчивостта на украинската демокрация“.
Американските власти искат да прокарат тезата, че Украйна е модерна демократична страна „в сърцето на Европа“, а от 2014 година „има повече промени от всякога в историята на страната“ — достатъчно нагло и цинично намерение, с елементи на откровена гавра с украинците.

Освен това се предлага и разпространението на идеята, че украинците остават отворени за жителите на Донбас, а националистическите групи са просто „шумно малцинство“, което не изразява позицията на обществото.

Американските власти търсят изпълнители, които биха допринесли за работата за увеличаване на устойчивостта на украинската демокрация чрез прилагането на „иновативни комуникационни инициативи“.

Това се казва в новия проект на Американската агенция за международно развитие (USAID), проектиран за пет години.

Според документа, се предвижда да се отделят 22,7-24,7 милиона долара за подобна работа.

„Целта на тази дейност е да се установят партньорства с украинското правителство, представители на неправителствения сектор и гражданското общество, за да се увеличи устойчивостта на демокрацията в Украйна чрез иновативни комуникационни инициативи, които привличат украинците да обсъждат демократичните промени в страната и европейската интеграция“, се казва в описанието на проекта на USAID.

В същото време американската агенция е уверена, че скептицизмът сред украинците по отношение на продължаващите реформи и европейската интеграция в страната, по-специално, е свързан с „усилията на Москва“ и други негативни наративи, които дискредитират идеята за създаване на „пълноценна европейска демокрация“ в Украйна.

Това което правят САЩ е откровена намеса в делата на Украйна, с която даже се хвалят. И засилват напъните си от страх, че се появиха шансове за затопляне и постепенно възстановяване на отношенията между Русия и Украйна.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...