Прокуратурата разпространи видеа за отравянето на Гебрев, чака експертиза от ФБР

Прокуратурата разпространи видеа, част от разследването за отравянето на Емилиян Гебрев. Това са видеа, за които се очаква видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР.

Записите се предоставят след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК.

Видеата са от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество.

Видеата се разпространяват от прокуратурата предвид високия обществен интерес по водено от Софийска градска прокуратура разследване за опит за убийство, чрез отравяне на Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на фирма «ЕМКО» ООД, на неговия син Христо Гебрев и на В.Т., директор «Производствена дейност» в «ЕМКО» ООД,

Прокуратура на РБългария ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, ако информацията не представлява държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност, съобщи News.bg.

По-рано Главният прокурор Цацаров потвърди, че руски агент, свързан със случая «Скрипал», е бил в България три пъти през 2015 г., съобщиха българските СМИ.

Заподозреният за случая «Скрипал» уж руски агент с псевдоним «Федотов» бил влизал в България три пъти през 2015 г., като едно от посещенията му съвпадало с отравянето на оръжейния търговец Емилият Гебрев, сина му и производствения директор в «Дунарит» Валентин Тахчиев.

Toва потвърди официално тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, след като в края на миналата седмица тази информация беше разкрита в разследване на сайта bellingcat. Според Сотир Цацаров до момента нямало данни отравянето на тримата да е с химическо оръжие от списъка на забранените субстанции от Конвенцията за химическите оръжия.

Същевременно българските власти чакат отговор от Великобритания дали въпреки всичко откритите вещества имат връзка с «Новичок». Цацаров разкри тогава подробности от разследването на брифинг в Министерския съвет след срещата си с премиера Бойко Борисов и посланичката на Великобритания Ема Хопкинс. На срещата са присъствали министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, съобщи «Капитал».

Коментари:

Зареждане ...