Конференцията по Либия се превърна в изпитателна площадка за постамериканския световен ред

20 януари 2020-Нюз Фронт.

Конференцията за Либия в Берлин се превърна в ориентир за международната политика. За първи път от много време насам лидери на повече от десет основни световни сили и международни организации се събраха, за да сложат край на
сраженията между силите на Халифа Хафтар и Фаиз Сарадж.

Според експерти подобен многополюсен подход за разрешаване на либийската криза е напълно съобразен с интересите на Москва.
Международната конференция за Либия се проведе в Берлин в неделя с участието на държавни и правителствени ръководители от поне 10 държави, включително руския президент Владимир Путин, лидерите на Франция, Турция, Великобритания, Италия, Египет, Алжир, както и представители на ООН, ЕС, Африканския съюз и Лигата на арабските държави.

В резултат на поредица от събития германският канцлер Ангела Меркел заяви, че участниците в конференцията са постигнали съгласие по план за разрешаване на либийския конфликт, който предполага оръжейно ембарго върху Либия. Беше постигнато съгласие да се създаде комитет под егидата на ООН, който да наблюдава изпълнението на решенията, взети по време на срещата.

Участниците призоваха за разоръжаване на военизираните формирования в Либия или включването им в агенции за държавна сигурност, а също така предложиха създаването на механизъм за икономическо възстановяване на Либия.

В същото време ръководителят на националното правителство на съгласието Фаиз Сарадж отказа да преговаря с командира на Либийската национална армия Халифа Хафтар.

Според Меркел „разногласията помежду им са толкова големи, че сега не си говорят помежду си“.
„Те не бяха част от конференцията, но присъстваха в Берлин, въпреки че бяха в различни стаи“, обясни германският канцлер и добави, че „единия очаква от другия, че ще наблюдава всичко“.

Междувременно , руският външен министър Сергей Лавров заяви, че лидерите на страните в конфликта в Либия са били  поканени в Берлин по настояване на Русия.

„По наше настояване организаторите се отклониха от първоначалната си идея да се съберат без либийските партии“, каза Сергей Лавров, като отбеляза, че има предвид Сарадж и Хафтар.

„По наша инициатива кръгът от участници сред съседите на Либия беше разширен“, добави той. Той подчерта, че гарантирането на интересите на тези страни е изключително важно за устойчивостта на всякакви споразумения.

Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...