Китай ще укрепи военната машина на Иран

20 януари 2020-Нюз Фронт.

Вашингтон е в ситуация, в която трябва да засили сътрудничеството със своите регионални партньори, в противен случай Китай може да заеме мястото на САЩ.

Например, Близкият изток е добър пример, при който САЩ рискуват да срещнат неочаквано по-силен Китай.
След неотдавнашния удар на американски дрон срещу иранския генерал-майор Касем Сюлеймани, китайският външен министър каза на иранския си колега, че страните трябва да обединят сили за противодействие на едностранните действия и сплашването.

Знаем, че Пекин задържа подкрепата си за модернизиране на Иран през последните петнадесет години.


Тъй като ограниченията на Съвета за сигурност на ООН за прехвърляне на оръжие в Техеран престават да се прилагат, комбинация от пазарни възможности, стратегически стимули и отслабване на политическите разходи може да подтикне Китай да преразгледа своя подход към този играч.

Връщането към силното китайско-иранско оръжейно партньорство, което процъфтява през 80-те години на миналия век, би насърчило Техеран да попълни някои от пропуските в отбраната и да постави американците в затруднено положение.

Какви възможности може да използва Китай?

Пекин все още не е обявил намеренията си след премахването на ограниченията на ООН през октомври, но целият свят очаква възобновяване на големите трансфери на оръжие в Иран.

Ключова възможност ще бъде използването на новия пазар за китайски производители, седем от които са в списъка на най-големите производители на оръжие в света.

Да, Иран успя да установи производството на някои единици съвременни оръжия, като дронове, но все още зависи от страни като Русия и Китай, които решават проблема с първичното снабдяване.

През август 2015 година China Daily публикува доклад, в който подчертава полезността на изтребителя J-10 за Иран, въпреки че слуховете за предстояща продажба остават нереализирани.
По-късният моделJ-10C, широко продаван от AVIC в Китай, също може да допринесе за модернизацията на иранските военновъздушни сили (които в момента залагат на технологии от 1980 година).

Освен това Китай планира да предостави на Иран техническа поддръжка при експлоатацията и поддръжката на неговите системи.

Друга възможност за Китай е ескалирането на напрежението между САЩ и Иран в усилията на администрацията на Тръмп да минимизира рисковете от иранските въоръжени сили. На тази вълна китайските дипломати могат да възобновят предишната си практика да свързват продажбите на оръжие със собствените си искания.По този начин, разпределението на силите в Близкия изток се промени много и сега има голяма вероятност Иран да получи подкрепа от Китай и напълно да изтласка САЩ от региона.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...