Юристите на Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

Екипът от юристи на американския президент Доналд Тръмп изпрати в Сената отговор на представените обвинения по процеса за импийчмънт — за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, съобщи Associated Press.

Според защитата на Тръмп, процедурата по импийчмънт представлява «атака срещу правото на американския народ да избира свободно своя президент».

«Това е нагъл и незаконен опит за отмяна на резултатите от изборите през 2016 г. и за намеса в изборите през 2020 г., до които остават само няколко месеца», се казва в изявлението.

Според юристите на Тръмп, импийчмънтът няма нито процедурни, нито конституционни основания. Те посочват, че в понеделник, 20 януари, Тръмп ще представи по-подробно основна юридическа позиция, а Камарата не представителите ще може да му отговори във вторник, когато се очаква да започнат изслушванията в Сената.

Представителите на Демократическата партия в Конгреса изпратиха в американския Сенат меморандум, в който подробно се обосновава процесът по импийчмънт срещу президента Тръмп.

Те подчертават, че конституцията на страната позволява да се предприеме процедура по импийчмънт, когато президентът е извършил «толкова сериозна злоупотреба с власт».

Авторите на меморандума призовават Сената да използва тази възможност, за да защити конституционната форма на управление и президентските избори в САЩ през тази година.

Те допълват, че Сенатът трябва да «отстрани заплахата, каквато президентът представлява за националната сигурност» на страната, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...