Светът пред 2030 — краят на Европа?

Означава ли Brexit, че други държави ще напуснат ЕС през следващите години? Експертът Кристиан Лекен смята, че Brexit е особеност на Великобритания. Повечето европейци не подкрепят напускането на ЕС. Но в следващите 10 години Европа ще трябва да продължи да си има работа с процъфтяващ популизъм, твърди изданието.

Превод от Le Point (Франция):

В следващите десет години просперитетът на популистите ще продължи. Това е продължителен процес, който се отнася не само за Европа. Факт е, че политическите дебати сега се изграждат не около разделението на ляво и дясно, а около визията за света. Глобализация срещу протекционизъм.

Капиталът срещу труда. Елита срещу средната класа. Имиграцията срещу откритостта към света. Тези въпроси съществуват във всички демокрации. Следователно популизмът ще продължи да процъфтява и ЕС ще бъде идеалната изкупителна жертва при подобни условия.

Въпреки това не вярвам в разпада на ЕС или във ведомствената революция. Вярвам в баланса на силите. Освен ако, разбира се, популистите едновременно не постигат победа във всички ключови страни. Идващото десетилетие е от голямо значение за ЕС.

Въпреки това не мога да отбележа значителен напредък в тази област. Същото важи и за Китай. Това е друг важен въпрос за ЕС, който трябва да изясни отношенията му с новата ключова световна сила. Всяка държава от ЕС действа самостоятелно. Китайците успяха да привлекат Гърция, а след това Португалия и Италия … Те искат ЕС да няма единна и силна позиция».

Автор: Ромен Губер

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:  https://www.lepoint.fr/monde/le-monde-en-2030-la-fin-de-l-europe-16-01-2020-2358187_24.php

Коментари:

Зареждане ...