«Строго секретно»: Как в Полша посрещнаха «окупаторите»

На 17 януари 1945 г. Варшава е освободена в резултат на настъпателата Висло-Одерска операция на съветските войски. Руското министерство на отбраната изпълни заповедта на Путин да спре да крие истината за изминалата война в архивите, за да предотврати изкривяването й от Запада.

Министерството на отбраната на Русия беше първото, което изпълни заповедта на руския президент Владимир Путин да публикува архивни документи, за да запази истината за Втората световна война, като я направи известна на широката общественост в Русия и в чужбина.

За да може фактите да победят западните фалшификатори на историята, които поставят между Хитлер и Сталин знак за равенство, между СССР и нацистка Германия — също знак за равенство, между Червената армия и Вермахта — същия знак. Западът предприе тези фалшификации, за да демонизира Русия, която не отговори на очакванията й, за да принуди тази държава, която остави в земята милиони свои бойци в битката за освобождението на Европа от хитлеризма, по примера на Германия, да се покае, да плати «репарации», да спре да уважава самата себе си…

Предадените в СМИ заповеди, политдонесения, статии от фронтови вестници, касаещи освобождението на Полша, докато в същото време настоящите власти на полската страна са в авангарда на опитите да се пренапише историята, буквално дишат с нея — истинската история, а не измислената.

Сред първите публикувани документи има документи с гриф «Сторого секретно», номер и печат на Управлението за агитация и пропаганда, които изненадващо за някои, но не си противоречат, истински рисуват различни страни на една и съща картина — освобождението, а не окупацията на Полша.

Как поляците посрещнаха „окупаторите“

Нека започнем с описание как поляците посрещнаха „окупаторите“.

Пред нас е секретен политически доклад до началника на политическия отдел на 1-ви украински фронт. Той е съставен от началника на политическия отдел на 60-та армия генерал-майор Исаев на 6 август 1944 г. и е наречен «За срещата на армейските части в Полша, настроението на полското население и провежданата с него работа».

Публикуваните документи истински рисуват различни страни на една и съща картина — освобождение, а не окупация.

Ето как започнала новата «окупация»:
«В населените места срещу нашите предни части на улиците излизат почти всички жители. Те с радостни възгласи приветстват нашите бойци и офицери, поднасят им вода и мляко, черпят ги с ягоди, поднасят им цветя и горещо изразяват благодарността си за освобождението от немското иго…Поляците показват на нашите командири пътищата, предоставят необоходимите адреси и различни справки твърде охотно и правилно…За времето на боевете на територията на Полша не е установен нито един случай на диверсионен, терористичен акт или ярко изразено недоброжелателно отношение».

Следващите разсекретени данни — в нашите статии в следващите дни.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...