Русия започва борба с бедността

Януарското обръщение на президента Путин до Федералното събрание остави различно впечатление. От една странаq планираните политически промени пораждат закономерни въпроси. От друга страна, предложената от държавния глава социална програма може да бъде само приветствана. С какви мерки възнамеряват властите да се борят с бедността и да коригират демографската ситуация?

Според официалните данни в Русия има над 19 милиона души под прага на бедността. Понастоящем критериите за изчисление са променени, вероятно с цел „поправяне“ на статистиката. Повечето от тези хора, от 70% до 80%, са семейства с деца. Предложенията на президента Путин могат значително да подобрят положението им. Така че увеличаването на продължителността на надбавките от три на седем години, докато децата ходят на училище, е правилната стъпка. Икономистът Владимир Назаров смята, че помощите не трябва да се ограничават.

Най-вероятно в Русия ще трябва да  се разширят допълнително детските надбавки — условно за деца от 7 до 10 години и след това до 18 години. Но трябва да се види как работи настоящото предложение.

Идеята да се хранят всички деца в училищата с безплатна топла храни също е добра, но понастоящем експертите говорят за необходимостта от диференциране на тази форма на подкрепа.

Задачата е много деликатна, тъй като е необходимо да се направи това, така че децата от семействата с ниски доходи да не се чувстват в някаква „специална“ позиция по отношение на своите връстници.

Трябва да се приветства и идеята за разширяване на програмата за майчинския капитал и увеличаване на размера на плащанията за раждане на деца. Голяма помощ за младите семейства с ниски доходи ще бъде възможността да получат средства, които могат да бъдат използвани за подобряване на жилищните условия след раждането на първото дете.

Сумата е доста голяма — 466 хиляди рубли(13 334 лв). За раждането на второ дете — вече 616 хиляди рубли (17 626 лв). Ако в семейството се роди трето дете, а доходите са под минимума за издръжката на човек, държавата ще поеме половината от разходите за придобиване на жилище. Към това се добавят месечните плащания за дете на възраст под три години в размер на около 11 хиляди рубли (314 лв.) (в зависимост от разходите за живот в определен регион), както и пет хиляди плащания за деца от 3 до 7 години, които вероятно ще бъдат увеличени след година 2 пъти.

Бърз поглед върху ситуацията по този въпрос в САЩ:

Родилките в САЩ нямат право на майчинството, детски надбавки или „майчински капитал“. В най-добрия случай целенасочена подкрепа може да бъде предоставена на особено нуждаещо се семейство под формата на храна или медицински грижи. Всички останали трябва да решават проблемите си самостоятелно — без значение, че Щатите наричат себе си най-демократичната държава в света.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...