Берлинската конференция: След убийството на Кадафи, поток от бежанци се изсипа в Европа

19 януари 2020-Нюз Фронт.

В Берлин днес си дават среща на високо ниво , Русия, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Турция, Египет, Алжир, Конго, ЕС и държавният секретар на САЩ. Поводът- кризата в Либия.

Международна конференция за Либия в Берлин. Начало.

Кой участва?
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентите на Русия Владимир Путин, Турция Тайип Ердоган и Франция Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, представители на Алжир, Египет, ОАЕ, Китай.


Ръководителят на правителството на Националното споразумение (ПНС) на Либия Фаиз Саррадж и командира на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар.

Какви резултати може да се очакват?

Споразуменията ще бъдат фиксирани в резолюцията:

Ще бъде определен механизъм за контрол на примирието;

Ще бъде въведено изискване за забрана на вноса на оръжие в Либия;

Ще бъдат положени усилия за възобновяване на политическия процес в страната;

Все още не е постигнат компромис с Турция.

Ердоган едва ли ще бъде принуден да изостави плановете си за военно нахлуване в страната.

По-скоро ще се водят дълги преговри с президента на Турция.

Съобщава се, че около 800 журналисти се събраха от цял свят, а безопасността на всички процеси се осигурява от 5 хиляди полицаи.

 

Решенията, които бъдат приети на Берлинската конференция по Либия ще бъдат представени на вниманието на Съвета за сигурност на ООН за разглеждане, това ще бъде записано в окончателния документ, каза пред журналисти специалният пратеник на Русия за Близкия Изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов.

«Изхождаме от това, разбира се, и това е предвидено в проекта на окончателно изявление на Берлинската конференция. Тук се казва, последният параграф е 55 -» ще представим решенията от Берлинската конференция на вниманието на Съвета за сигурност на ООН за разглеждане и ще поканим представители на генералния секретар на ООН Саламе и мисията ООН за Либия да подкрепя изпълнението на обезателствата в рамките на Берлинския процес.

«Разбира се, че всички тези разпоредби на тази декларация подлежат на разглеждане от Съвета за сигурност на ООН и в зависимост от резултата от този преглед ще се вземат решения. «, — каза Богданов.

Ембаргото върху оръжията по отношение на Либия е трудно за прилагане.

 

«Теоретично, разбира се, беше взето решение навреме. Друго, което беше трудно за изпълнение, искам да кажа, че има сили, които не признават нито международното право, нито резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
Има екстремистки и терористични организации.» Така Богданов отговори на въпроса дали има достатъчно съществуващи забрани за доставка на оръжие на страните или дали са необходими допълнителни мерки.

«Много оръжия са останали от старите времена. Мисля, че оръжията, които вече съществуват в Либия, могат да стигнат за дълги години на война, ако няма политическа воля на самите либийци, да спазват примирието, както беше постигнато на базата на руско-турската инициатива “, подчерта висшия руски дипломат.

 

Русия подкрепя инициативата на канцлера Меркел за либийско урегулиране. Тази ситуация тревожи всички, както и либийските страни, така и нас със вас, и цяла Европа, защото през либийските порти, широко отворени след убийството на Кадафи, потоп от бежанци се изсипа в Европа от Близкия изток и от Африка»- Владимир Путин.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...