СМИ: При Путин „влиянието на държавата върху икономиката не намаля, а нарасна“

Някога либералите възлагаха големи надежди на бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше «по-любезен и открит от Путин», пише Süddeutsche Zeitung. Но скоро Путин отново стана доминиращ президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността си към ръководителя на „тандема “- и оставката му от поста министър-председател също е малко вероятно да промени политиката на Кремъл, се подчертава в статията.

Когато Медведев пое поста министър-председател, той не успя да постигне популярност сред населението, обяснява авторът : „Путин отново стана доминиращ президент, а Медведев остана избледнял премиер. Руските политолози започнаха да правят редовни прогнози кога Медведев ще напусне.“ Като се има предвид всичко това, той остана начело на правителството удивително дълго време, се подчертава в статията.

Премиерът щеше да развива „креативност и конкуренция“ в Русия, но не успя, пише Süddeutsche Zeitung. Предложените от него реформи също не се харесаха на мнозинството руснаци. Освен това Медведев не успя да промени икономическата структура по такъв начин, че да намали значително зависимостта на Русия от износа на енергийни ресурси, се казва в статията: „Влиянието на държавата върху руската икономика не намаля, а нарасна“.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...