«Революцията» в Русия: Държавният департамент в недоумение

САЩ все още се опитват да разберат какво се случва в Кремъл. Морган Ортагус, ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент направи единственото възможно за американското ведомство — позова се на медийни съобщения и каза, че Държавният департамент «току-що е започнал» да ги чете.

Ортагус все още не е направила никакво изявление за американската преса, само се ограничи с послание в духа на „наблюдаваме какво се случва“.

В същото време, Ортагус припомни, отбелязва «Deutsche Welle», че президентът Тръмп многократно е обявявал желанието си да подобри отношенията с Москва.

Тя намекна за някои надежди на САЩ — надежди за промяна. Според нея всичко зависи от лидерите на Русия: дали искат да «променят враждебното поведение, което наблюдавахме, по-специално, намесата в американските избори». В заключение на словото си тя изрази надежда, че хората на власт в Русия „ще вземат предвид нашите искания за промяна“ във външната политика.

Ортагус заяви пред RTVI, че „ние (САЩ) сме на страната на руските граждани“.

Но в САЩ има хора, които са на друго мнение.

Медведев и неговият кабинет подадоха оставка, след като Путин направи годишното си обръщение за положението в страната. По време на речта си Путин говори за промяна на конституцията с цел предоставяне  на повече правомощия на премиерите и членовете на кабинета, припомня «Washington Examiner».

67-годишният Путин, отбелязва изданието, каза на Медведев, че е благодарен за неговата служба, но също така отбеляза, че Медведев и неговият кабинет не са оправдали очакванията напълно.

З. Халашек, авторът на статията, нарича промяната на властта „внезапна“.

Британските журналисти Крис Плезант и Тим Стикингс от „Дейли мейл“ изразиха следното мнение: Путин „назначава себе си“ и възнамерява да остане на власт „завинаги“. За тази цел той обявяви радикални „конституционни промени“.

Правителството си тръгва, за да „разчисти пътя“.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...