Путин ще осигури приемственост на курса си

Многократно в публичните си изяви Владимир Путин е изтъквал стабилността като едно от основните предимства на Русия на фона на все по-нестабилния свят. С огласените в посланието си към Федералното събрание конституционни промени той иска да гарантира приемственост на своя вътрешно и външнополитически курс, коментира рокадите в Русия в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

Според него това може да стане чрез преразпределение на правомощията между бъдещия президент, долната камара, горната камара и Държавния съвет, чиито функции предстои да бъдат записани в конституцията.

„Мисля, че би било неточно да кажем, както се чуха някои мнения, че Путин иска да запази цялата власт и след оттеглянето си от президентския пост.

По-коректно би било да кажем, че той иска да си осигури определени ефективни лостове за контрол и въздействие, чрез които да съхрани тази стабилност и приемственост. И да предотврати евентуална ревизия на своето управление“.

Ангел Григоров посочи, че силата на Путин е неговото умение да балансира между често пъти противоречивите интереси на различните политико-икономически групировки във властта.

Интервю на Георги Марков с Ангел Григоров за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Всички следващи президенти на Русия ще бъдат изправени пред система от проверки и противотежести, които няма да им позволят да променят коренно политиката си или да се откажат от суверенитета, дори и да искат. Това е значението на предложените от Путин промени в Конституцията.

Ще стане ли председател на Държавния съвет? Може би ще стане. Но трябва да разстроя либералите: не този пост е неговата цел. Путин не е загрижен за транзита на властта през 2024 г., за което те наивно мислят, а за укрепването, циментирането на политическата система, която той изгради за четвърт век.

Коментари:

Зареждане ...