Операция «Приемник»

Посланието на президента Путин до Федералното събрание, което би било достатъчно за политолозите да говорят за него в продължение на седмица, беше допълнено от друга сензация: оставката на правителството, начело с Медведев. Сега, вярвам, че разговорите за промените в Конституцията на Русия няма да отшумят до 2024 година.

Либералната общественост в Русия започна да обсъжда възможността за преместване на центъра на тежест в Държавния съвет почти веднага след като Путин беше избран за президент през 2018 г. Политическите противници  на Путин бяха забележимо изнервени от възможността да запазят властта от настоящия държавен глава след края на президентския му мандат.

Патриотичната общественост в Русия направи точно обратното — въобще не обсъжда властта на Путин след 2024 година. По някаква причина повечето от тях са сигурни, че той няма са захвърли страната на милостта на вътрешните елити и западните «партньори».

И едните, и другите са прави. Само че либералите страдат, а патриотите са доволни от новините преди ден. Но мисля, че не всички са напълно наясно със случилото се преди ден.

Владимир Путин предложи конфигурация на държавната система, която да застрахова държавата срещу случайни хора във властта. Освен това в своя наследник, чието име все още не знаем, той е сигурен. Но като истински стратег президентът полага основата на сградата, която трябва да стои, ако не векове, то поне за много десетилетия.

С други думи, всички следващи президенти на Русия ще бъдат изправени пред система от проверки и противотежести, които няма да им позволят да променят коренно политиката си или да се откажат от суверенитета, дори и да искат. Това е значението на предложените от Путин промени в Конституцията.

Ще стане ли председател на Държавния съвет? Може би ще стане. Но трябва да разстроя либералите: не този пост е неговата цел. Путин не е загрижен за транзита на властта през 2024 г., за което те наивно мислят, а за укрепването, циментирането на политическата система, която той изгради за четвърт век.

Както Михаил Ходорковски припомни вчера по «Eхо Москвы», дежурно призовавайки единомишлениците си да излязат на барикадите, Путин не е вечен. Имайки предвид, че само настоящият руски президент пречи на либералите да пробият във властта и да установят там своите собствени правила.

Путин е наясно с тези планове, разбира се, като никой друг. И за края на земния му живот също. Ето защо той прави всичко, така че хора като Ходорковски или Навални, както и техните наследници, дори и след двадесет или тридесет години, да не се окажат в Кремъл. А ако изведнъж случайно пробият, системата да бъде така циментирана, че те да не могат отново да продадат Русия или да я ограбят.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...