«Лоялността е едно от най-ценните качества в политиката за Путин»

Някога либералите възлагаха големи надежди на бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше «по-любезен и открит от Путин», пише Süddeutsche Zeitung. Но скоро Путин отново стана доминиращ президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността си към ръководителя на „тандема “- и оставката му от поста министър-председател също е малко вероятно да промени политиката на Кремъл, се подчертава в статията.

«И така Медведев излезе от тандема. Това се очакваше от няколко години в Русия“, отбелязва Süddeutsche Zeitung. Напоследък наблюдателите се опитваха да спекулират дали Медведев може отново да заеме президентския пост през 2024 г., когато Путин ще трябва да напусне, според Конституцията, но сега такава възможност изглежда малко вероятна, се казва в статията.

Но след като Медведев осем години заема поста министър-председател, дори след оставката му, той не напуска политиката, обяснява авторът : „Путин го направи заместник във влиятелния Съвет за сигурност, където Медведев ще трябва да се занимава с ключови области като сигурността и отбраната.“ Историята на тяхното познанство и сътрудничество датира от времената на съвместна им работа в кметския кабинет на Санкт Петербург, припомня Süddeutsche Zeitung: „И ако много хора понякога предполагаха, че Медведев може да стане конкурент на Путин като нов президент, който реализира собствените си амбиции, то смяната на позициите ги опроверга. Лоялността е едно от най-ценните качества в политиката за Путин.»

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...