Изтекоха подробности около убйството на генерал Сюлеймани от частна среща на Тръмп

18 януари 2020-Нюз Фронт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на частна среща със спонсорите на Републиканската партия, че той непрекъснато е наблюдавал военната операция по ликвидирането на командира на специалните сили на Ал-Кудс в Ирак, специалните сили на Ислямския революционен корпус Касем Сюлеймани. Това съобщи в събота Си Ен Ен във връзка с аудиозаписа от тази среща, която се проведе в петък в резиденцията на държавния глава Мар-а-Лаго (Флорида). Аудизаписа е попаднал в разположение на редакцията от източник присъствал на срещата.

Според публикацията Тръмп подробно описва как дистанционно наблюдава пристигането на Сюлеймани на международното летище в Багдад и срещата на иранския генерал със заместник-началника на шиитската милиция Ал-Хашд ал Шааби, Абу Махди ал Мухандис, който също беше убит от американците.

Според CNN американският президент погрешно нарича Ал Мухандис ръководител на ливанската шиитска партия Хизбула, а не на шиитската група Катаиб Хизбула, която е създадена през 2003 година и има 3 хиляди бойци, и е част от Ал Хашд ал Шааби . Шиитските бойци се сражават на страната на иракската армия и допринесоха за разгрома на терористичната групировка „Ислямска държава“ Според Тръмп санкционираната операция му позволила „да премахне двама по цената на един“.

Американският президент каза още, че е слушал радиопреговорите на американските военни, които са наблюдавали тази операция с помощта на „камери, които са изведени в небето на няколко мили височина“.

Държавният глава на САЩ припомни думите на един от военните, че на Сюлеймани и ал Мухандис „са останали две минути и 11 секунди да живеят“, след това около една минута, след това 30 секунди и т.н. След отброяването избухва взрив, цитират думите на Тръмп от телевизията.

 

Според публикацията Тръмп на срещата не казва нито дума за непосредствената заплаха за живота на американските граждани, с която Вашингтон свърза решението за убийството на Сюлеймани. В същото време президентът на САЩ се възмутил от това как иранският генерал говори за Съединените щати и също така зададе риторичен въпрос, колко може да се търпи това.

Ръководителят на Министерството на правосъдието на САЩ Уилям Бар, изказвайки се на прес-конференция на 13 януари, нарече операцията по ликвидиране на Сюлеймани легитимна от юриическа гледна точка
От своя страна председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси заяви, че Техеран възнамерява да преследва американския президент за убийството на генерала. Райси не уточни в кой конкретен международен орган се планира да подаде заявление.

Очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...