Forbes: Путин — или новият Романов, или руският Си Дзинпин

Путин въвежда нови правила на играта, пише Forbes. Той не прилича на човек, който „кротко ще влезе в мрака“. А промените с преразпределението на правомощията ще го превърнат в царствена фигура. През 2024 г. той ще създаде авторитетна позиция за себе си, пророкуват анализаторите.

Превод от Forbes, САЩ:

Основната новина от Русия преди ден беше, че всички ключови фигури в кабинета на Владимир Путин подадоха оставка. Пазарът в отговор реагира. Руските акции завършиха деня с ръст и победиха конкуренцията. Сутринта московските акции нараснаха с 0,7%. Уолстрийт, колкото и да е странно, награди Путин за действията му.

„Ще бъде нужен стабилен баланс“, каза Аделин Ван Хуте, анализатор от The Economist, относно оставката на кабинета на Медведев и пристигането на нови хора.

«Путин има нужда от някой достатъчно силен, за да управлява страната, но не достатъчно, за да подкопае наследството му».

Какво ще прави Путин след четири години, когато изтича последният му президентски мандат — това така и си остава загадка. Спокойно ще се пенсионира? В Русия малцина вярват в това. Путин е олицетворение на човек, който «не влиза кротко в тъмнината».

„Кремъл вероятно ще подчертае демократичната страна на тези промени, но всъщност това е промяна към правителството, което ще продължи да бъде контролирано до голяма степен от Путин и неговото обкръжение“, заяви глобалният анализатор на Statfor Сим Так.

„Изглежда сме свидетели на началото на преход от личното управление на Путин към по-систематична властова структура“, казва Так.

Тази стъпка ще превърне Путин в царствена фигура.

В аналитичния отдел на списание «Икономист» прогнозират, че Путин ще създаде нов авторитетен пост за себе си — например председател на парламента или Държавния съвет или суперпремиер с разширени правомощия — и ще я заеме, когато мандатът му приключи.

Така че Путин е или новият Романов, или руският Си Дзинпин. Във всеки случай, ако Уолстрийт не се притеснява от Си и държавния контрол, едва ли чуждестранните инвеститори ще се притеснят от Русия — стига тя да остане отворена за бизнеса и като цяло да поддържа мирни работни отношения със САЩ и Европа.

Путинското завзамене на властта няма да се хареса във Вашингтон. Вчерашното разтърсване дава на руските ругатели нова причина да критикуват Кремъл. А може би враждебният към Русия Конгрес на САЩ ще намери в това нова причина да въведе санкции?

Междувременно непрекъснатостта на икономическата и външната политика изглежда е „гарантирана“ — стига Путин да е на власт, казва Ван Хът.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2020/01/16/wall-street-seems-to-oddly-reward-putin-power-grab/#5da49abe78c6

Коментари:

Зареждане ...