«Цар завинаги»: Западът за събитията в Русия

Най-големите промени в правителството, които Владимир Путин направи, станаха тема номер едно в световните медии. „Внезапно“, „никой не очакваше“ — приблизително такива характеристики и определения се дават на политическите решения на ръководителя на руската държава от чуждестранните политици, експерти и наблюдатели. На фона на тези решения чуждестранните анализатори и коментатори активно обсъждат темата за предполагаемото «пожизнено царуване» на Путин.

Отивайки си, остава

Андрю Рот, московският кореспондент на The Guardian, счита, че президентът Путин, след като се е заел с «мащабна промяна в правителството, е направи две неща ясни». Първо, Русия вероятно ще се сбогува с Путин като президент през 2024 година. И след това вторият извод: когато Путин подаде оставка като президент, той наистина „няма да си отиде“.

Президентският мандат на Путин изтича през 2024 г., припомня авторът на материала. И той няма да може отново да се кандидатира за преизбиране, иронично посочва кореспондентът. Въпреки това, „гордостта и желанието за самосъхранение“ подказват на Путин да „държи лостовете на властта в ръцете си“.

„Той е основател на тази система и иска да съхрани контрола“, казва Алексей Макаркин от Центъра за политически технологии.

Според Е. Рот, бързите темпове, които събитията струпаха на 15 януари, когато Путин обяви плановете си за промяна на Конституцията на Руската федерация с цел „отслабване на следващия президент на Русия“ и само час по-късно премиерът и правителството му обявиха плановете си за оставка, показва, че „основите на прехода са положени години преди Путин да напусне Кремъл“.

Очевидно Путин ще стане глава на Държавния съвет. Поне така казват наблюдателите, пише Рот. Възможно е Путин да играе в бъдеще друга роля, която да съществува, „независимо от властта на потенциалния му наследник“.

Що се отнася до „групата на преданите и доверени лица, включващи стари колеги, помощници, ръководители на региони и бивши бодигардове“, които по-рано се смятаха за „потенциални наследници“, то, избирайки Мишустин, Путин „остави вариантите си отворени“, опитвайки се да „минимизира конфликтите между политическия елит“.

Путин има основателни причини да планира прехода на властта — вероятно най-трудният и значим в кариерата му. Той вече се превърна в дългогодишен пребиваващ в Кремъл, на второ място след Йосиф Сталин, пише Рот.

Авторът обобщава: най-належащият въпрос в Русия е «не дали Путин ще остане на власт след 2024 г., а просто как планира да направи това».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...