Външното министерство на Русия нарече създаването на косовска армия «заплаха за Балканите»

17 януари 2020-Нюз Фронт.

Москва смята за сериозна заплаха за сигурността в региона на Балканите, плановете за създаване на така наречената „косовска армия“, заявиха от руското външно министерство.

«Считаме създаването на» армия на Косово «, подкрепена от водещи държави от НАТО,

за сериозна заплаха за регионалната сигурност.

Това е грубо нарушение на разпоредбите на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, което изисква демилитаризация на всякакви въоръжени групи косовски албанци, позволявайки присъствието на изключително многонационални контингенти в Косово», се казва в съобщението.

Депутатите на парламента на самопровъзгласилата се република Косово през октомври 2018 година с огромно мнозинство на първо четене приеха пакет от закони за преобразуването на ВКС в пълноправни въоръжени сили.

Представители на партията на националните малцинства» Сръбски списък» напуснаха съдебната зала преди гласуването. Премиерът на самопровъзгласилата се република «Косово»Рамуш Харадинай заяви, че решението на косовския парламент да създаде пълноправна армия е решаваща стъпка по пътя към НАТО.

През 1999 година въоръжената конфронтация на албанските сепаратисти от Освободителната армия на Косово и армията и полицията на Сърбия доведе до бомбардировките над Югославия (по това време състояща се от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО.

През март 2004 година косовските албанци организираха погроми, които доведоха до масовото изселване на сърби от региона и до унищожаването на множество паметници от тяхната история и култура.

На 17 февруари 2008 година косовско-албанските структури в Прищина едностранно обявиха независимост от Сърбия.

Сърбия, Русия, Китай, Израел, Иран, Испания, Гърция и редица други държави не признават самопровъзгласената република «Косово».

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...