Русия започва изграждането на 3 ядрени ледоразбивача от проекта 10510 «Лидер»

В периода между 2020 и 2027 г. правителството на Русия ще задели 127 млрд. рубли (малко над 2 млрд. долара) за строителството на ядрен ледоразбивач от проекта 10510 «Лидер», съобщават руските медии.

Съответното постановление от 15 януари, подписано от Дмитрий Медведев в навечерието на оставката му като премиер, беше публикувано на официалния интернет портал за правна информация.

В сряда Медведев обяви пред президента Владимир Путин, че цялото правителството подава оставка.

Президентът предложи на Медведев поста заместник-председател на Съвета за сигурност, в рамките на който той ще се занимава с темите за отбраната и сигурността.

Съдейки по публикувания документ, държавната корпорация «Росатом» е клиент за строителството на ледоразбивача.

В решението се посочва, че ядреният ледоразбивач от проект 10510 «Лидер» трябва да бъде въведен в експлоатация през 2027 г.

По-рано беше съобщено, че ядреният кораб от проекта, замислен като най-мощния ядрен ледоразбивач в света, ще бъде построен от корабостроителния комплекс «Звезда», създавайки консорциум, ръководен от «Роснефт».

Предвижда се строителството на три ледоразбивача «Лидер». Те ще са необходими за целогодишна навигация по Северния морски път, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...