Президентът на Иран призовава за диалог САЩ с искане за „предотвратяване на войната“

17 януари 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Иран призовава за диалог САЩ и иска да „предотврати войната“.

Този път иранският режим омекна и заяви, че иска да разговаря със САЩ — вместо да участва в пълномащабна престрелка.

В четвъртък иранският президент Хасан Рухани заяви на живо по иранската телевизия, че Ислямската република всеки ден прави всичко възможно да предотврати войната, след като Вашингтон и Техеран бяха на прага на пряка военна конфронтация в началото на този месец.

Едва  няколко седмици преди парламентарните избори, за които политическите анализатори твърдят, че са решаващо изпитание за администрацията на Рухани, и в разгара на враждебността между Иран и САЩ по отношение на ядрените дейности на Иран, Рухани изрази надежда за «възможен» диалог със Запада.

 

Близкият изток се оказа на ръба на нова война в началото на януари, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде зелена светлина за убийството на втория най-влиятелен човек на Иран генерал Касем Сюлеймани в резултат на удар с дрон в иракското летище в Багдад, което предизвика Техеран на ответен удар- по американски военни съоръжения в Ирак няколко дни по-късно.

Ракетният удар на Иран, който той нарече «самозащита» и «компенсация за убийството на Сюлеймани», не доведе до жертви от страна на САЩ или Ирак, с изключение на материални щети, според докладите.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...