Геният на Путин: Урок за «глупавия» Тръмп от «най-мъдрия политик»

Авторът съветва да забравим всичко, което се случи в Близкия изток, по-специално между Турция и Русия, до юни 2016 г., когато Ердоган се извини на Путин за сваления самолет. От този момент започва нова ера и всички, които наблюдават ситуацията в региона, са започнали да гледат над случващото се от гледната точка на руския президент.

Превод от Al Mayadeen, Ливан:

Ще се съгласи ли Ердоган да се оттегли от своите идеологически политики в страната и по какъв начин? Той отдавна се стреми да ислямизира турската нация и държава, всичко това е свързано с политиката му в Сирия и в региона като цяло след т. нар. „Арабска пролет“.

Забравете всичко, което сте виждали и чували за въоръжения конфликт в Сирия след 2011 г., за създаването на „Свободна сирийска армия“ и „Сирийския национален съвет“, за координацията и сътрудничеството на Анкара със западните държави и страните от Персийския залив, за финансирането, въоръжаването и транспортирането на джихадистите от целия свят до Сирия през Турция, казва Хамад бин Джасим.

Нека забравим, че Турция свали руския Су-24 в сирийското въздушно пространство на 24 ноември 2015 г., след което уби руския посланик в Анкара.

Нека обвиним за всичко теориите на заговора. Между другото, ние живеем в Близкия изток, затова знаем, че слуховете и клюките обикновено се разпространяват от политически късогледи хора, но образовани ги слушат и споделят. Истинат е, че забравихме всичко друго и започнахме да гледаме на нещата от гледната точка на руския президент Владимир Путин, така че всичко тръгна по различен начин.

Припомняме, че на 27 юни 2016 г. Ердоган се извини на Путин за сваления руски Су-24, а след това лидерите на двете държави се срещнаха в Санкт Петербург на 10 август след опита за преврат в Турция, който беше предприет от последователите на Фетхула Гюлен на 15 юли 2016 г. година. Русия предупреди Ердоган за предстоящия опит за преврат в Турция.

Основният въпрос е какво можем да очакваме всички в Сирия?

Можем ли да кажем, че всичко, което видяхме, чухме и преживяхме в Сирия след август 2016 г., е резултат от споразумение между Путин и Ердоган? С други думи, приложили ли са това, което е било замислено за тази страна?

Ако отговорът на двата въпроса звучи утвърдително, тогава какъв ще бъде отговорът на останалите:

1. Всички турски войски напускат ли източния и западния бряг на Ефрат и как ще се осъществи това?

2. Ердоган ще изостави ли всички свои съюзници, последователи и агенти в Сирия, включително около 50 хилядите членове на така наречената Сирийска национална армия?

3. Ще завърши ли Ердоган своите сложни отношения с военните и политическите фракции от сирийската опозиция, тоест с т. нар. Национална коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили и как ще се случи това?

4. Ще иска ли Ердоган да сключи мир с бившия си приятел Башар Асад? Ще се съгласят ли да активизират Аданското споразумение, за да разрешат въпроса за кюрдското присъствие на източния бряг на Ефрат с всичките му регионални и международни последици, по-специално за присъствието на САЩ в региона, което според Тръмп цели петрола?

Русия изнася газ за Турция, а от там за Европа по три тръбопровода. Самите турци внасят 60% газ от Русия, а последната изгражда ядрен реактор в Южна Турция на стойност 30 милиарда долара. Освен това тя продаде на турците С-400 и друга военна техника.

Турските компании вече са похарчили 75 милиарда долара за строителни проекти в Русия, която от своя страна внася 22 вида селскостопански продукти от Турция. Около 6 милиона руски туристи посещават тази страна годишно, докато около 20 милиона мюсюлмани от тюркски произход живеят в Руската федерация, включително мюсюлманите от Крим, чиято анексия Анкара не признава.

Ще пожертва ли Путин своите интереси в Турция заради Сирия и как? Ще изостави ли Ердоган своята идеология и носталгия по османската епоха в Сирия, след като осем години мечтаеше за молитва зад стените на джамията на Омаядите?

Ще може ли Ердоган да се откаже от идеологическите политики в страната? Той отдавна се стреми да ислямизира нацията и турската държава и желанието му е тясно свързано с политиката не само в Сирия, но и в целия регион на Близкия изток, пострадал от „арабската пролет“.

За да направи това, Ердоган унищожи демокрацията, както и всички индивидуални и политически свободи, но ако бъдат върнати, Турция ще се върне към времето до 2011 г., когато Ердоган беше обичан не само в чужбина, но и вътре в страната.

Имаме нужда от „чудото“ на Путин, който вероятно ще успее да убеди Ердоган да се върне към времената преди 2011 г. Ако това се случи, тогава всеки ще си спомни османската поговорка, че „забравата е едно от свойствата на човешката памет“.

И тогава Путин ще придружи приятеля си Ердоган до джамията на Омаядите, но това ще изисква повече от обикновено „чудо“. Ако всичко се получи, тогава Путин ще докаже на целия свят, че е най-мъдрият политически лидер на земята, което, първо, ще бъде от полза за Сирия и, второ, ще даде урок на «глупавия» си съперник — Доналд Тръмп!

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: http://m.almayadeen.net/analysis/1373872/%D8%B9%D8%A8%D9%82%D8%B1%D9%8A%D8%A9-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D9%8A%D9%86—%D9%87%D9%84-%D8%AA%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B9%D8%AC%D8%B2%D8%A9-%D9%88%D9%8A%D8%B5%D9%84%D9%8A-%D8%A5%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%BA%D8%A7%D9%86-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%85

Коментари:

Зареждане ...