Екип на НАТО пристигна спешно в Черна гора заради «руски хибридни заплахи»

17 януари 2020-Нюз Фронт.

Маршал Стюарт Пийч, председател на Военния комитет на НАТО, заяви, че «Алиансът е непосредствено изправен пред опитите на Русия да започне хибридни атаки», което е довело до решението на НАТО да изпрати екип в Черна гора за справяне с хибридни заплахи, пише черногорското издание «Победа».

На заседанието на Военния комитет на НАТО, завършило вчера в Брюксел, председателят  на военният комитет на НАТО заяви, че Алиансът е наел първия контрахибриден екип на НАТО в Черна гора, който да противодейства на действията на Русия.

„Групата за поддръжка на хибридни операции на НАТО беше разположена в нашата съюзна страна, Черна гора, за да помогне за укрепване на възможностите на нашата страна и предотвратяване на хибридни проблеми“, каза Пич.

Според него разходите за отбрана продължават да растат.

„Данните от НАТО показват увеличение на разходите с 4,6 процента през 2019 година.
За пета поредна година разходите се увеличават. До края на тази година съюзниците ще инвестират повече от 130 милиарда долара “, каза Пийч и добави, че до 2024 година тази сума трябва да бъде 400 милиарда долара. Искат съюзниците по НАТО или не искат.

Американският генерал Марк Майли, главният военен офицер на страната и главен военен съветник на президента, секретар на отбраната и Съвета за национална сигурност, заяви на същата сесия, че „дълго време беше очевидно, че Русия иска да разцепи НАТО и да го отслаби, даже и да го унищожи »

„Ще им бъде от полза. Ако НАТО просто се срина и се срине, това би било в ущърб на Европа и Съединените щати “, каза Мили, съобщава порталът за радио и телевизия в Черна гора.

Страх лозе пази. А членовете да плащат…

Министерството на отбраната на Черна гора наскоро обяви, че първата група за подкрепа на антихибридни сили на НАТО е в страната от 21 до 27 ноември миналата година, а предстоящите парламентарни избори са основната причина за нейното участие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...