US резолюция: «Сюлеймани е планирал атаки в България»

Ликвидираният лидер на «Кудс» към Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран Касем Сюлеймани е планирал нападения и в България.

Това стана ясно от внесената от републиканеца Тед Круз Резолюция 466 в Сената на САЩ. Резолюцията е внесена на 9 януари 2020 г.

Резолюцията отдава почит на американските войници и разузнавачи, които проведоха операцията за ликвидирането на Касем Солеймани.

В документа се подчертава, че САЩ са убили Солеймани заради планирани атаки срещу САЩ. Също се отбелязва, че Солеймани е бил лидер на терористична организация, която представлява глобална терористична заплаха за САЩ и международната общност. Солеймани бил архитект на терористични атаки в Ирак и Афганистан и на други места по света, при които са убити стотици американски войници.

В Резолюцията се посочва, че иранският генерал е планирал нападения в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн, Турция и на други места по света.

Касем Солеймани е планирал или е подкрепял други смъртоносни терористични атаки срещу САЩ и съюзниците им, включително и заговор през 2011 г. за убийството на саудитския посланик в САЩ Адел ал Джубейр, докато е бил в Съединените щати, и 31 декември 2019 г. атака срещу посолството на САЩ в Багдад, Ирак, също е планирал атаки в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн, Турция и на други места, пише в документа, съобщи News.bg.

Конкретни доказателства за по-горните твърдения няма.

Коментари:

Зареждане ...