Южна Корея: Чудесно е, че Тръмп поздрави Ким Чен Ун с рождения ден

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да честити рождения ден на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, определяйки го като чудесна идея за подобряване на шансовете за възобновяване на преговорите за денуклеаризация, предаде Ройтерс.


«Някои хора се притесняваха, че ще има нови провокации навръх рождения ден на Председателя Ким. Вместо това президентът Тръмп му честити рождения ден, за да подчертае готовността си да преговаря. Това беше чудесна идея», каза Мун на годишната си пресконференция.

В събота севернокорейските власти потвърдиха, че са получили писмо от Тръмп с благопожелания за рождения ден на Ким Чен-ун, но не споменаха точната му рождена дата. Смята се, че Ким е роден на 8 януари, но това не е официално потвърдено. Според правителството на САЩ Ким е роден през 1984 г., което значи, че сега е навършил 36 години, отбелязва Ройтерс.

В петък южнокорейски официален представител каза, че Тръмп е помолил Южна Корея да предаде на Северна Корея благопожеланията му за рождения ден на Ким. През уикенда обаче КНДР заяви, че вече е получила директно лично писмо от Тръмп и нарече Южна Корея «самонадеяна» за опита й да се меси в отношенията между САЩ и Северна Корея. В изявлението КНДР също така се подигра на Сеул за незнанието му, че севернокорейците имат свой канал за връзка с Вашингтон.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че е твърде рано за песимизъм по повод буксуващите преговори за денуклеаризация между САЩ и Северна Корея и че междукорейското сътрудничество може да помогне за отмяна на санкциите срещу КНДР.
Въпреки враждебната реторика на Пхенян, Северна Корея не е затворила вратата към бъдещи преговори, каза Мун.

«Ако разширим междукорейското сътрудничество възможно най-много, то не само ще ускори диалога между КНДР и САЩ, но и ще постигне международна подкрепа за частична отмяна на санкциите», каза той.

Според Мун има стъпки, които двете Кореи да предприемат, без да са блокирани от ограниченията.

«Можем да си сътрудничим за пограничните райони и да възобновим индивидуалния туризъм. Това може да стане въпреки международните санкции», каза южнокорейският президент.

Двете Кореи могат и да организират съвместен отбор за тазгодишните летни Олимпийски игри в Токио и да кандидатстват за съвместно домакинство на олимпиадата през 2032 г., добави Мун.

Източник: Сеул, БТА

Коментари:

Зареждане ...