Столтенберг: Стратегията на Русия е да инвестира в модерно ядрено оръжие

През тази година НАТО възнамерява да отговори на разполагането от Русия на крилатите ракети 9M729 в Калининград, съобщава германският телевизионен канал N-TV. Според генералния секретар Йенс Столтенберг алиансът ще работи за подобряване на системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана и за повишаване на бойната готовност. В същото време той отбеляза, че НАТО няма планове за разполагане на наземни ядрени ракети в Европа.

Видео: Съвременната руска армия

„С разполагането на крилати ракети SSC-8 Русия наруши Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие“, подчерта Столтенберг.

Той определи тези оръжейни системи като «част от руската стратегия — активно да инвестират в ново модерно оборудване, включително в ново модерно ядрено оръжие».

Според генералния секретар на трансатлантическия алиас, НАТО възнамерява да отговори на това пропорционално и в рамките на отбраната. В същото време той за пореден път потвърди, че НАТО няма намерение да разполага с нови ядрени ракети с наземно базиране в Европа. Според него другата цел на алианса е да засили контрола над въоръженията. Тази задача е на първо място за такива страни от НАТО като Германия, добави той.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...