СМИ: Руските ракети могат да стигнат до столиците на Европа за броени минути


През тази година НАТО възнамерява да отговори на разполагането от Русия на крилатите ракети 9M729 в Калининград, съобщава германският телевизионен канал N-TV. Според генералния секретар Йенс Столтенберг алиансът ще работи за подобряване на системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана и за повишаване на бойната готовност. В същото време той отбеляза, че НАТО няма планове за разполагане на наземни ядрени ракети в Европа.

Видео: Боен пуск на «Искандер М»

Руските крилати ракети, които са известни в Русия под името «Искандер-M», според западните експерти, са способни да преодолеят разстояние повече от 2 хиляди км. Освен това конструкцията им позволява да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави. Поради факта, че те се приближават до програмираната си цел на ниска височина, за разлика от балистичните или междуконтиненталните ракети, са много по-трудни за откриване, обяснява N-TV.

Когато бъдат изстреляни от Калининград, където са разположени, те са в състояние да стигнат до повечето европейски столици за минути. Например Берлин е само на 515 км от Калининград. Москва обаче многократно опровергава съответните опасения, наричайки ги преувеличени. Според официалните данни обхватът на ракетите е по-малък от 500 км и следователно те не могат да бъдат класифицирани като ракети със среден обсег, прeдизвикващи спорове.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...