Путин и Меркел обсъдиха либийското регулиране

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел по време на телефонни преговори обсъдиха подготовката за международна конференция в Берлин относно либийското регулиране.

Това съобщава пресслужбата на Кремъл.

«Обсъден беше курсът на подготовка за международната конференция в Берлин относно либийското регулиране», се казва в изявлението.

Отбелязва се, че руският лидер също е информирал колегата си за срещата в Москва с участието на лидери на страните в конфликта в Либия.

От пресслужбата съобщиха, че разговорът се е състоял по инициатива на германската страна.

По-рано официалният говорител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик коментира преговорите в Москва за Либия, които се състояха на 13 януари. Според него е важно тези събития да помогнат за организирането на срещата в Берлин относно либийското регулиране.

Отбелязва се, че руско-турските преговори за Либия, проведени в Москва, са приключили без подписване на споразумение за примирие.

Както отбеляза руският външен министър Сергей Лавров, в преговорите е постигнат напредък. Разгледан е проект на документ, който ще даде възможност за уточняване на въпроси, свързани с прекратяването на огъня, той е бил подписан от председателя на правителството на националното единство на Либия Фаиз Сарадж и председателя на Държавния съвет Халед Мишри.

На свой ред командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар и председателят на Камарата на депутатите в Тобрук Агила Салех са поискали малко допълнително време „до следващата сутрин“, за да вземат решение за подписването на документа.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...