Политолог: Полша отказа да покани Путин на 75-та годишнина от освобождението на «Освиенцим» от нацистите

Германският политолог Александър Рар в интервю за телевизионния канал «360» свърза отказа на Полша да покани руския президент Владимир Путин по повод 75-та годишнина от освобождението на Освиенцим с отмъщение.

Според политолога понастоящем много са тези, които използват историята като оръжие за укрепване на собствените си политически позиции, включително и Полша.

„След събитията от Студената война се появи друг наратив на Запад — че Сталин побеждава Хитлер, но завзема част от Източна Европа и създава там своята съветска диктатура. В някои от тези страни — Полша, балтийските страни — има известно негодувание срещу Съветския съюз. Защото ги държеше под свой контрол в своята комунистическа система 45 години. С всички методи те искат частично да отмъстят на днешна Русия за това“, каза Рар.

Той отбеляза, че Полша иска да бъде в образа на една вечната жертва, което понякога е удобно, защото «всички я съжаляват и й помагат».

Политологът каза също, че понастоящем отношенията между Русия и Полша са далеч от понятието за „нормалност“.

Отбелязва се, че Рар не вярва във възможността Полша да промени решението си относно поканата на руския лидер.

По-рано полският екс-президент Лех Валенса разкритикува отказа на Полша да покани Путин на 75-та годишнина от освобождението на Освиенцем и призова властите публично да признаят историческата истина, че германският концентрационен лагер Освиенцем е освободен от Червената армия.

На 9 януари полският сейм одобри резолюция за предполагаемата равна «вина» на СССР и на хитлеристка Германия за началото на Втората световна война.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че истината за тези събития е фиксирана от Нюрнбергския трибунал.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...