От всички световни лидери чехите вярват най-много на Путин

Според допитванията до общественото мнение от всички световни лидери чехите се доверяват най-много на … руския президент Владимир Путин! Въпреки че Русия наскоро упрекна Прага с факта, че връщайки се към съветското нахлуване през 1968 г., разваля отношенията с Москва.

Русия наскоро упрекна Прага, че се връща към съветското нахлуване през 1968 г., с което разваля отношенията с Москва, Но, както се оказа, упрекът не е имал никакво въздействие. Това показа проучването на изследователския център Pew Research Center.

Според резултатите: от всички световни лидери чехите най-много се доверяват … на руския президент Владимир Путин! Според симпатиите на чехите той изпреварва френския президент Еманюел Макрон, президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел, както и китайския лидер Си Дзинпин.

Когато Путин се появява на първо място в подобно проучване в страна-членка на НАТО, това, разбира се, е шокиращо. Да не би да е свързано със съветската «окупация» от преди 50 години? Или е резултат от 40-годишия „затвор” на страните от Централна и Източна Европа в съветския блок?

Подобни резултати в същото проучване, което между другото беше проведено в 33 страни с участието на 37 хиляди респонденти, бяха получени именно в страните от Вишеградската четворка. Но в Западна Европа Путин и Тръмп заеха най-ниските позиции.

Така или иначе, в продължение на 45 години СССР имаше за страните от Европа толкова силно влияние, че след 30 години «демокрация», влиянието на Кремъл се запазва.

Ако се замислим за причините за доверието на чехите към Путин и това, което отличава неговия имидж от останалите четирима световни лидери, ще разпознаем всички стари познати черти на съветската външна политика. Никакви просташки забележки или груб култ като този към Тръмп. При Путин няма празно самохвалство, понякога характерно за Макрон. Путин не призовава за християнски симпатии към бежанците, за разлика от Меркел.

Освен това неговият имидж е далеч от обожествения и некомуникативен владетел като Си Дзинпин.

Путин носи маската на ефективен, рационален шахматист и миротворец и именно това обяснява успеха му. Но чехите вече са свикнали със стила на Кремъл.

Затова Путин, за разлика от други световни лидери, работи без затруднения вече 20 години.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...