«Меркел в позата на молещ»: Немските СМИ за визитата й в Русия

Приключи визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Москва. Тя обсъди много теми с руския президент Владимир Путин. Но основното е, че посещението й ясно показа колко слаба е Европа понастоящем и в същото време колко силна е Русия в Близкия изток, чиито проблеми и конфликти изискват незабавно разрешеване. За това пише кореспондентът на германската информационна агенция Das Erste Кай Костнер.

Според автора е невъзможно да се отрече, че днес влиянието на Руската федерация в региона, обхванат от криза, е несравнимо по-голямо от това на Германия. Следователно надеждата на г-жа Меркел, че Путин ще разреши ситуацията към по-добро, е разбираема. Кюстнер например цитира Либия, която е обхваната от бойни действия.

А това е важно за ЕС, това е ключов момент за разрешаване на миграционната криза. И, разбира се, експертът не забравя за Сирия и региона като цяло, където позицията на Руската федерация е непоклатима.

«Но времената се промениха, преди призоваваха Вашингтон за разрешаване на подобни конфликти, сега всичко, което е необходимо, е любезно посещение в Москва», цитира публикацията думите на депутата от Бундестага Биджан Джир-Сарай.

Характерно е, че темата за Украйна, като номер едно в последните години и основното главоболие на Европа и Русия, изчезна. Разбира се, въпросът за Донбас беше повдигнат на преговорите, но основният лайтмотив беше кризата около Иран.

«Така че без Руската федерация днес не е възможно да се решат проблемите в Близкия изток», допълва Кюстнер.

Експертът е убеден, че това посещение не е било лесно за Меркел: мадам Канцлер се озовава в необичайна и неприемлива за себе си роля.

«Може би тя се е реши на подобен акт едва в края на политическата си кариера. А именно: да помоли Путин за услуга.

Руският президент знае точно какво иска Европа от него, след като същата тази Европа изпрати на крака своя «флагман». ЕС иска да получи услуга от Путин — да умиротвори Иран при сериозната му караница със САЩ.

Ако не бе налице толкова силна ескалация на конфликта, убийството на генерал КСИР Касем Сюлеймани и обстрела на американските бази в Ирак, това посещение вероятно нямаше да се случи. Сега фрау Мерекел е изправена пред трудната задача в условията на изостряне на двустранните отношения да поиска добронамереност и помощ, може би извън обхвата на дипломатическия протокол», пише изданието.

Но какво може да предложи Европа в замяна? Санкциите срещу Русия остават в сила и дори се подготвят нови. Русофобската реторика не избледнява. На пресконференцията Меркел зае позиция в полза на премахването на ограниченията за «Северен поток-2″ и завършването на газопровода, но това не е достатъчно, за да се гарантира напълно приятелството», уверен е авторът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...