Лондон, Берлин и Париж задействаха механизма за разрешаване на спорове по ядрената сделка с Иран

Външните министри на страните членки на Европейския съюз, подписали Съвместният цялостен план за действие (JCPOA, по-известен като Иранското ядрено споразумение) от 2015 година, задействаха във вторник механизма за разрешаване на спорове в отговор на решението на Иран да намали своите ангажименти по ядрената сделка.

Съвместен цялостен план за действие (JCPOA, или Иранско ядрено споразумение) от 2015 година

В съвместно изявление френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, германският Хайко Маас и британският Доминик Рааб посочват, че «ЕС даде на Иран ясно да се разбере, че ако не обърне своя курс, няма да имаме друг избор, освен да предприемем действия в рамките на JCPOA, включително чрез Механизмът за решаване на спорове».

«Вместо да обърне курс си обаче, Иран реши да намали още повече спазването на ядреното споразумение. Поради това не ни остава избор, освен да стартираме Механизмът за разрешаване на спорове, заложен в Съвместният цялостен план за действие», отбелязват тримата европейски външни министри.

По-рано този месец Техеран заяви, че ще сложи край на всички ограничения по отношение на обогатяването на уран в отговор на атаката на Съединените щати срещу Багдад, при която беше убит висшия ирански военен генерал Касем Солеймани. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обаче подчерта, че Техеран е готов да се върне към пълното спазване на ядрената сделка, но «при ефективно изпълнение на реципрочни задължения» от другите подписали споразумението страни, съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...