Китай увеличава военната си мощ: Има над 2 хиляди балистични и крилати ракети


През тази година НАТО възнамерява да отговори на разполагането от Русия на крилатите ракети 9M729 в Калининград, съобщава германският телевизионен канал N-TV. Според генералния секретар Йенс Столтенберг алиансът ще работи за подобряване на системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана и за повишаване на бойната готовност. В същото време той отбеляза, че НАТО няма планове за разполагане на наземни ядрени ракети в Европа.

Видео: Китай подари на Сирия първите 100 зелени автобуси от планираните 200

Както припомня германският телевизионен канал, Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие забрани производството и изпитването и притежаването на наземни балистични ракети, както и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 км от двете страни. След като Договорът престана да съществува, нараства загрижеността относно възможността за нова надпревара във въоръженията. И така, наскоро САЩ изпробваха наземни ракети със среден обсег, което би било невъзможно съгласно Договора за РСМД.

Оттогава има малка надежда за ново ефективно споразумение за контрол на оръжията, отбелязва N-TV. Причината за оттеглянето на САЩ от Договора беше фактът, че в него участваха само американската и руската страни, но не и такива страни като Китай, който набира военна мощ.

Както отбелязва германският телевизионен канал, Китай очевидно има почти 2 хиляди балистични ракети и крилати ракети, които биха попаднали под действието на договора. Последният път, когато подобни оръжейни системи са били използвани, е по време на бомбардировката от Иран на американска военна база в Ирак като част от ответната реакция на убийството на ген. Сюлеймани, припомня N-TV.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...