Еспър: С Тръмп очаквахме Иран да атакува посолствата ни

Главата на Пентагона Марк Еспер в интервю за CBS News заяви, че „не е виждал“ конкретни доказателства за плановете на Сюлеймани да атакува посолствата на САЩ. Междувременно той подчерта, че споделя мнението на Доналд Тръмп за възможността за такова развитие на събитията и е очаквал атака от Техеран.

Министърът на отбраната на САЩ също подчерта, че споделя гледната точка на държавния глава и е очаквал иранците да атакуват посолствата, тъй като дипломатическите мисии на САЩ са «най-яркото проявление на присъствието на САЩ в страната».

Както припомня CBS News, президентът и неговите високопоставени чиновници заявиха, че убийството на лидера на специалните части «Кудс»генерал Касем Сюлеймани, е оправдано, тъй като e съществувала «непосредствена» заплаха за американските военни и дипломати.

Членовете на Конгреса обаче изразиха съмнения относно естеството на тази заплаха. Демократите по-специално настояха, че представените им разузнавателни данни не говорят за „непосредствената“ заплаха за американския персонал в региона. Междувременно някои републиканци заявиха, че решението на администрацията на Тръмп да убие Сюлеймани е оправдано.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...