Джонсън: Нека Тръмп направи нова сделка с Иран

Британският премиер Борис Джонсън коментира пред БиБиСи и призова президента на САЩ Доналд Тръмп да замени иранската ядрена сделка със собствено ново споразумение, за да гарантира, че Ислямската република няма да се сдобие с ядрено оръжие.

«Ако се отървем от нея (сделката), тогава се нуждаем от друга, проблемът със старата е, че от американска гледна точка тя е лоша, изтекла, плюс това бе договорена от президента Обама и от тяхна (САЩ) гледна точка тя има много недостатъци. Нека я заменим със «сделката на Тръмп» и това ще бъде чудесен изход от ситуацията», обясни Джонсън.

«Президентът Тръмп е страхотен бизнесмен. Нека да работим заедно, за да заменим ядрената сделка и постигнем сделка при условията на Тръмп», добави британският премиер.

Съгласно сделката, сключена през 2015 г., известна като Съвместен цялостен план за действие (JCPOA), Иран се договори с Китай, Франция, Германия, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати да ограничи ядрената си програма. Но през 2018 г. Тръмп се оттегли от сделката.

Европейските сили многократно заявяват, че все още подкрепят сделката, въпреки че Техеран обяви по-рано този месец, че ще се откаже от ограниченията за обогатяване на уран, което е още един удар по сделката.

«Ако се отървете от тази ядрена сделка, JCPOA, това е, което Тръмп иска. Моят въпрос към нашите американски приятели е, вижте, по един или друг начин трябва да се спрат иранците да се сдобият с ядрено оръжие», обясни Джонсън.

Тръмп е уверен, че все още може да предоговори ново ядрено споразумение с Техеран, заяви съветникът на Белия дом Келиан Конуей по-рано този месец, след като Иран обяви, че ще се оттегли още повече от ядрения пакт от 2015 г.

«Не искам военен конфликт между нас, Съединените щати и Иран, нека да наберем това нещо», допълни Джонсън.

Лаура Куенсберг от БиБиСи заяви, че разбира, че премиерът не предлага JCPOA да бъде премахнат, но трябва да се работи във форматкойто САЩ ще подпишат.

«Ройтерс» съобщи, че Обединеното кралство, Франция и Германия ще информират ЕС, че те задействат механизъм в ядрената сделка с Иран след подновени нарушения от Техеран на споразумението от 2015 г.

Джонсън заяви, че е доволен, че Иран признава за допусната «ужасна грешка» със свалянето на украински пътнически самолет.

Той защити реакцията на Великобритания за убития от САЩ ирански генерал Касем Солеймани, като заяви, че е изиграл «традиционната си роля» със САЩ и Европа за деескалация на напрежението.

Според него Иран е «невероятна страна» и «трябва да се ориентира към … нашия начин на правене на нещата«, но «те са в плен на това правителство«.

Борис Джонсън добави, че «явно Иран е направил ужасна грешка», но «най-важното е напрежението в региона да се успокои».

Иранският президент Хасан Рохани определи свалянето на украински пътнически самолет, при което загинаха 176 души, «непростима грешка«.

Инцидентът е след убийството на генерал Касем Солеймани, вторият най-силен човек в Иран, при американски въздушен удар в Ирак и последвала иранска ракетна така срещу американски бази в Ирак, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...