Джонсън към САЩ: Щом Huawei е «пълна лудост», кажете каква е алтернативата

Премиерът на Великобритания заяви, че няма да постави под риск сигурността на Великобритания при въвеждането на 5G телекомуникационните мрежи в страната, но подчерта, че критиците на китайския технологичен гигант Huawei трябва да предложат «алтернативен» доставчик, пише «Гардиън».

Борис Джонсън направи коментара, след като вчера САЩ предупредиха, че използването на технологията на китайската компания в 5G мрежите на Острова поставя трансатлантическото споделяне на разузнавателна информация пред огромен риск. Американците предупредиха, че допускане участието на китайската компания в 5G мрежата е «нищо повече освен лудост».

До няколко седмици британският лидер ще вземе окончателно решение дали да се допусне Huawei да участва в телекомуникационната мрежа на Великобритания.

В първото си интервю за 2020 г. Джонсън коментира пред Би Би Си, че британската общественост заслужава да има достъп до възможно най-добрата технология.

Ако хората са против една марка или друга, те трябва да ни кажат каква е алтернативата, отбеляза Джонсън.

Но от друга страна нека бъде ясно, аз не искам, като премиер на Великобритания, да допусна каквато и да е била инфраструктура, която би навредила на нашата национална сигурност или на възможностите да си сътрудничим с партньорите от разузнавателния съюз «Пет очи» (Великобритания, Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия), увери той.

Освен предупрежденията на САЩ, натиск върху Великобритания идва и от «Пет очи». Австралия забрани участието на Huawei в 5G мрежата миналата година.

Шефът на МИ5 Андрю Паркър коментира през уикенда, че «няма причина да се смята», че използването на Huawei технологията ще заплаши споделянето на разузнавателна информация със САЩ, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...