Тръмп официално заяви, че е готов да открадне от Ирак 35 млрд долара

Ако иракското ръководство наистина иска американските въоръжени сили да напуснат страната, тогава Багдад трябва да плати на Вашингтон за всяка сграда, която е построена тук с парите на САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи това изявление в интервю за Fox News.

Той припомни, че американците са изграждили военни бази, писти и посолство в Ирак. Тръмп добави, че Багдад трябва да компенсира това, в противен случай Вашингтон ще открадне иракските финансови ресурси, които сега са в сметките на САЩ.

„Казах им, че ако си тръгнем, те ще ни платят. Те ще платят за посолството, писти, ще възстановят всичко, което похарчихме“, каза главата на Белия дом. — Понастоящем имаме много от техните финанси. В момента разполагаме с 35 милиарда долара от техните средства, те са в нашите сметки. Допускам, че те ще си платят. В противен случай тези пари ще останат в нашите сметки».

Премиерът на Ирак по време на преговорите с държавния секретар на САЩ поиска да разработи механизъм за изтегляне на американските окупационни сили. От Държавния департамент обаче заявиха, че дори не възнамеряват да обсъждат подобна перспектива.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...