Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане на Нено Димов

Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане за министъра на околната среда в оставка Нено Димов. Предстои по искането да се произнесе Специализираният наказателен съд.

Той е обвинен в умишлена безстопанствеост заради водната криза в Перник.

Прокуратурата извежда обвинението за умисъл от факта, че въпреки че  месечните справки, които Димов получавал от януари 2018 година, станало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, казвал „да“ на исканията за промишлено водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“.

Според прокурор Ангел Кънев, Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева твърди, че клиентът й само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди.

Нено Димов беше задържан — първо за 24 часа, а след това и прокурорско постановление в четвъртък.

Според прокурор Кънев — на свобода той може да попречи на разследването. Напротив — смята адвокат Лулчева — такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението му.

Заседанието на Спецсъда е насрочено за 12.30 часа, но е възможно, заради многото томове доказателства, защитата на Димов, а и той самият да поискат време, за да се запознаят с тях, съобщи БНР.

Припомняме, че в четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а вчера бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на «Юлен».

Припомняме, в момента най-тежка е ситуацията с язовир «Студена», заради който от 18 ноември Перник премина на воден режим, засягащ около 60 000 души. От МОСВ ограчиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50 % — мярката се отнася и за язовирите «Дяково», «Асеновец» и «Ястребино», освен за «Студена».

Във вихъра на водната криза в Перник от Националния статистически институт съобщиха данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн.м3, което е 56.4 % от подаденаат вода  (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

Коментари:

Зареждане ...