Константин Косачев: Иран и Донбас — защо през 2014 година не чухме хор на западното разузнаване

11 януари 2020-Нюз Фронт.

Иран призна фактора на непреднамерена човешка грешка в ситуацията с падането на украинския лайнер, като го нарече «голяма трагедия». Разбира се, не би могло да има намерение, защото това е граждански самолет и повечето загинали са граждани на Иран. И в страна, която беше на крачка от войната с «най-мощната» военна сила в света, вероятността от подобен инцидент е много голяма.

Но говоря за нещо друго. И у нас и при тях, някои коментаторибързат да посочат иранския пример в контекста на катастрофата на малайзийския „Боинг“ над Донбас през 2014 година казвайки, иранците успяха, а Русия не.
А аналогията е просто много актуална. Виждаме, че още на следващия ден след катастрофата в Иран западното разузнаване, включително австралийското (!) И канадското, започнав хор да припяват за наличието на практически точни данни за обстоятелствата на трагедията. Американците кимнаха. Тоест, оказва се, че получаването на данни в нашия електронен информационен свят не е трудно. Освен това данните не са от снимки от социалните мрежи. Разузнаване, космос, свидетели.

Но през 2014 година разузнаването беше практически безмълвно. Няма данни? Украйна ли беше по-малко интересна от Иран? Същото канадско разузнаване? Без да говорим за американското разузнаване всичките му интереси, планове и спътници? Вярвате ли в това? И не защото разследването все още не се основава на снимки и факти на супер разузнавателните служби, а на данните на съмнително „обществено“ бюро, регистрирано няколко дни преди самолетът да се разбие в Донбас — имам предвид Bellingcat?

Знаете ли, че Украйна е права по своему, когато казва, че сега съдбата на Запада се решава там. В крайна сметка това е факт — а именно Западът, а не Русия. Русия беше обвинена в каквото се сетите,включително беше направен опит да се припише вината за началото на втората световна война
Никой от западните жители няма да бъде особено изненадан, ако изведнъж се окаже, че Русия е участвала в почти всяка трагедия от последните години, десетилетия и векове, тъй като публиката на местните медии вече е свикнала с факта, че Русия е зла и способна на всичко.
Но ако бъде разкрита истината за бедствието в Донбас или за същата тази «небесна стотица», това ще се превърне в скандал, по-силен от «епруветката на Колин Пауъл». Авторитетът на Запада като най-силния световен полюс ще се срине веднага.

Ако Ирак открито иска да изтегли американските войски от своята територия, тогава и други ще се осмелят.

Ето защо през 2014 година нямаше силен припев на западното разузнаване, не защото те нямаха данни, а защото, изглежда, данни имаше. И настоящите гласове на разузнавателните служби, обвиняващи Иран, се превърнаха в сеанс на неволно саморазкриване на Запада: когато е необходимо, всички данни веднага се появят. Свидетели, космос, разузнаване. Но само когато е «необходимо», в противен случай, ако САЩ нямат интерес, няма начин да стане …»

Оръжия с избирателно действие с предварително зададени цели. Е, помислете още веднъж. И ние ще го имаме предвид.

Константин Косачев, председател на  комитета на Съвета  на Федерацията по международни дела.

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...