Прокуратурата иска постоянен арест за Нено Димов: Умишлена безстопанственост

Екоминистър Нено Димов е разследван за безстопанственост. Язовир «Студена», който снабдява с вода Перник и областта, е доведен до така наречения мъртъв обем. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата иска постоянен арест за Нено Димов: Умишлена безстопанственост

Язовир «Студена» е под управление на МОСВ. ВиК — Перник докладва на министъра. Непрекъснато е докладвано на кмета на Перник, на областния управител и на министъра. Именно той разрешава ползването на водата.

Милева поясни, че Нено Димов е разрешавал ползването на водата в язовира за промишлени цели. Министърът е нарушил служебните си задължения, като е разрешавал повече количества за промишлени нужди.

Димов е разрешавал водата на Перник да изтича към предприятия от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 г.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор, изтъкна, че досъдебното производство е образувано от един месец. Събрани са над 48 тома доказателства. Има умишлена безстопанственост от страна на министъра на екологията, твърди Кънев.

Министърът не е изпълнил правомощията си по закон и не се е съобразил с нуждите на хората от питейна вода. Само по изключение се дава такава вода за промишлени цели.

Нанесената щета от Димов е за над 11 милиона лева. Той е имал право да спре водата за промишлени нужди. Над 7 милиона кубични метра вода е щяло да има в язовир «Студена«, ако министърът не е давал водата на промишлеността, което е било достатъчно, за да няма воден режим в Перник.

От дома и кабинета на Нено Димов са иззети документи и за концесията на «Юлен». Там още се събират данни.

Прокуратурата е поискала удължаване до 72 часа на ареста на министър Нено Димов. Според обвинението има опасност той да укрие доказателства.

Кънев ще иска постоянен арест за министъра на по-късен етап. От две до осем години грозят министъра за извършеното от него престъпление.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза:

«Това не е краят, това е само началото.».

Той се закани, че ще се стигне до виновните за кризата в Перник, но службите ще се постараят и да предотвратят подобни кризи в други градове. Във всички ВиК в страната се правят проверки от страна на МВР и ДАНС. Ако има нарушения ще се вземат мерки, увери Иванов, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...