Мрачна статистика от войната в Донбас: Болести са убили повече военни на Киев от бойните действия

Броят на участниците в наказателната операция в Донбас, загинали от различни болести, се оказа повече от броя на загиналите киевски бойци по време на военните действия.

Това заяви бившият главен военен прокурор Анатолий Матиос в интервю за украинското издание «Цензор».

Бившият служител обяви данните за целия период на наказателната операция. Според него от 2014 до 2019 г. 3 379 бойци са починали от болести.

Освен това, според официалните данни, броят на бойните загуби е 3031 военни. В същото време над 10,7 хиляди военнослужещи са ранени по невоенни причини. В битките са пострадали още хиляди бойци.

Матиос обърна внимание на факта, че подобна обобщена статистика в Украйна изобщо не е предоставена до момента, тъй като в миналото данните са били систематизирани от вече ликвидираната военна прокуратура.

„Ако искаме да имаме армия и силови структури, готови за бой, за да намалим загубите, които не са бойни — трябва незабавно да създадем система за военно правосъдие. Армията изпълнява заповеди и устав, ако има командване, военна прокуратура, военна полиция с разследване, както и военни съдилища по примера на Израел“, каза той.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...