Ирак непоколебим: Настояваме войската на САЩ да напусне страната ни

Премиерът на Ирак Адел Абдул-Махди е поискал от държавния секретар на САЩ да изпрати делегация в арабската държава със задача приемане на механизъм за изтегляне на американските войници от страната, информира АП.

Махди е отправил молбата по време на телефонен разговор с Майк Помпео в четвъртък вечерта. Отбелязва се, че Помпео е телефонирал на иракския министър-председател.

Информацията означава, че премиерът остава зад позицията си, че САЩ трябва да напуснат Ирак, въпреки че има сигнали за деескалация между Техеран и Вашингтон.

Иракският премиер подчерта, че страната му отхвърля всички нарушения на суверенитета на Ирак. Той поиска от Помпео да изпрати делегация в Ирак за подготвяне на механизъм за изпълнение на резолюцията на парламента за изтегляне на чуждите войски от страната.

Министър-председателят каза още, че американските сили са навлезли в Ирак и безпилотни самолети са летели във въздушното пространство на страната без разрешението на иракските власти, което според него е в нарушение на двустранните споразумения.

Пентагонът обяви, че няма планове за изтегляне на американските сили от Ирак, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...