Никой няма право да потопи региона в нова кървава баня

8 януари 2020-Нюз Фронт.

Владимир Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Персийския залив, отбелязвайки незаконните действия на САЩ.

Иран постави твърдо въпросът, САЩ да напуснат региона, тъй като «никой не ги е викал тук» Америка е източник на войни.

Според думите на турския лидер по време на церемонията по откриването на «Турски поток», напрежението между съюзника на Анкара, в лицето на САЩ, и съседът им Иран, е достигнало нежелателно ниво за Турция.

Никой няма право да потопи региона в нова кървава баня

„Турция недвусмислено се противопоставя на всякакви стъпки за ескалиране на напрежението в региона. Анкара никога не е предприемала стъпки в тази посока. Никой няма право в името на собствените си интереси да потопи региона в бездната на нова война. Това се отнася и за ситуацията в Ирак “, подчерта Ердоган.

Турският президент заяви, че по време на критичния за региона период, когато звучат призиви и заплахи за война с Иран, Турция полага всички усилия за намаляване на напрежението и използва всички възможни канали на дипломация за това.

Нашата цел е да освободим напрежението в региона и да осигурим здрав разум в действията на конфликтните страни, обясни той.

Ердоган подчерта, че Турция ще направи всичко възможно, за да предотврати кръвопролития в региона
Турция е категорично против превръщането на Ирак, Сирия, Ливан или региона на Персийския залив в зона на опосредствани войни, каза Ердоган.
Президентът на Турция отбеляза също, че всеки проект, който игнорира интересите на Турция в Източното Средиземноморие, е обречен на неуспех. Това важи не само за областта на икономиката, но и за областта на правото и дипломацията, каза Ердоган.

В 19:00 часа московско време се очаква изавлението на Доналд Тръмп.

Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...