„Минските споразумения“ не устройват Киев

47622c923e29fc8d6570e434ba0a0

Външният министър на Украйна Вадим Пристайко заяви, че страната трябва да се замисли за алтернатива на Минските договорености, ако през 2020 г. в Донбас не бъдат проведени местни избори или се затегне процесът за разгръщане на военни сили. За това той съобщи в интервю за изданието Bild във вторник, 7януари.

„Ако през 2020 г. в окупираните територии не се проведат избори или процесът за разгръщането на военни сили продължи твърде дълго,тогава трябва да се разгледат възможни алтернативи на Минск“ –цитира думите на украинския министър РИА Новости.

По мнение на Пристайко такова решение може да бъде миротворческа мисия. Също така той подчерта, че това не означава излизане на Украйна от „общия Мински процес“.

Шефът на украинското дипломатическо ведомство смята,че изборите в Донбас „най-добре би било да се проведат паралелно с местните избори в Украйна през есента“.

За първи път „Нормандският формат“ на преговори за Украйна се състоя през юни 2014 г.и включва в себе си лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. След година те съгласуваха комплект от мерки за изпълнението на Минското споразумение от 19 септември 2014 година. Документът предвижда в частност прекратяване на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение от страните в конфликта от линията на контакт, провеждане от страна на Киев на конституционна реформа и диалог с представителите на ДНР и ЛНР за провеждане на избори на територията на самопровъзгласилите се републики.

Игор Перминов

Коментари:

Зареждане ...