Исторически момент ( а можеше да е наш): Откриха «Турски поток»

8 януари 2020-Нюз Фронт.

На фона на невероятното напрежение създадено от САЩ, президентът на Русия Владимир Путин преподаде урок по съзидание и международни отношения по време на официалната церемония по откриването на «Турски поток».

Ние с вас живеем в сложен свят.В региона, където се намираме, има тенденции към изостряне на ситуацията.
Но Турция и Русия показват съвсем различни примери — взаимодействие и сътрудничество в полза на нашите народи и народите от цяла Европа.Сигурен съм, че ще действаме в бъдеще и ще постигнем нови успехи «- каза Владимир Путин.

И именно тази фраза е блестяща илюстрация на смисъла на международните отношения- взаимодействие и сътрудничество в полза на народите.

Уважаеми господин президент! Уважаеми г-н Вучич, г-н Борисов! Уважаеми депутати на Парламента на Република Турция! Дами и господа!Всички присъстващи на официалната церемония по пускането на новия газопровод «Турски поток» са свидетели на наистина важно събитие не само за Русия и Турция, но и за държавите от Южна Европа, за целия европейски континент. Нашите министри птоку що говориха доста убедително за това.

Успешното изпълнение на мащабен съвместен проект за изграждането на Транс-Черноморския газопровод ясно показва, че руско-турското стратегическо партньорство дава значителни, осезаеми резултати.

Взаимодействието между Русия и Турция постоянно се развива в почти всички области.
Въпреки тежката световна ситуация и опитите на редица международни участници да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата е в ход.

Отбелязвам, че износът на руски газ за Турция вече се осъществява, не всеки знае за това, 30 години.
Първо през Трансбалканския газопровод, след това през директния без транзит газопровод „Син поток“. Само през миналата година на турските партньори бяха доставени 24 милиарда кубически метра синьо гориво.

Сега руският газ върви в Турция по новия маршрут, по «Турския поток». Това е в много отношения уникална, безпрецедентна по своите параметри дълбоководна система за пренос на газ. Положени бяха два паралелни тръбопровода с капацитет от почти 16 милиарда кубически метра всеки.
Устновени, включително на дълбочина над два километра, над 1800 километра тръби. Това е упорита, сложна работа.

Между другото, това е високотехнологична работа, защото газопроводът протича не само на такава огромна дълбочина, но и в абсолютно враждебна среда.

По първата нишка газът идва от находищата на Западен Сибир директно към турските партньори.
Втората ще премине през Турция през територията на Балканите, включително към България, Сърбия, Гърция.

Повтарям: по този начин доставките на руски газ през Турския поток несъмнено ще имат голямо значение не само за икономиката на Турция и Черноморския регион, но ще окажат положително въздействие и за развитието на много страни от Южна Европа и ще допринесат за подобряване на енергийната сигурност на Европа като цяло.

Това можеше да е проектът с България. Запомнете това, и си спомнете как САЩ и ЕС ни откраднаха тази възможност когато направиха всичко, за да не позволят «Южен поток».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...