Борисов: България закупува 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис

Правителството взима решение днес да закупи 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис, обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която е в България за участие в новия формат на Стратегическия диалог между двете страни.

 

В рамките на разговори ще бъде подписана 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната.

Очаква се до година, година и половина да отпаднат американските визи за българските граждани, прогнозира премиерът при откриването на пленарната сесия на делегациите.

През март в България пристига помощник-държавният секретар на САЩ по визовите въпроси, обяви ръководителят на американската делегация в София Майк Бойс, който е помощник секретар, а премиерът Борисов коментира:

„В момента сме под 10% в отказа на визи и да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема“.

За стратегическото партньорство в областта на енергетиката Бойс е категоричен, че усилията ще са България да се превърне в стратегически газов хъб:

„Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов хъб и да освободи монополизма на чуждестранните и на своите национални пазари. Нашият опит може да помогне на България за един истински енергиен пазар. Изграждането на газопроводите и на плаващия терминал край Александруполис ще помогнат на България не само да свали цените за крайните потребители, но и да стане един регионален (хъб — б.р.)“.

Страната ни ще придобие и 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис, по който до нас ще достига американски газ.

„Затова в края на януари министър Петкова с ръководителите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ с посланик ще отидат и ще се опитаме директно с американски компании да постигнем цени, които да са много по-изгодни за българската икономика и индустрия“, каза премиерът.

Борисов отново подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“:

„Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, така ни е отредил Бог. България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Като нямаш тръби и компресори ти не можеш да си хъб“.

За проекта „Белене“ премиерът обясни, че след тежката „зелена сделка“ на Европейската комисия развитието на ядрената енергетика е важно.

Американска делегация ще посети скоро страната ни по темата.

Сделката за придобиване от армията ни на американските изтребители Ф-16 премиерът Борисов коментира така:

„Това е една действително много важна сделка. Тя показва цели перспективи, принадлежност и истински натовски отбранителни способности“. 

БНР

Коментари:

Зареждане ...